Zdrowe odżywianie nie musi być nudne! Poznaj sekrety kuchni dietetyka.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Jest coś takiego w pierogach, że nie można im się oprzeć! Dziś w Health’s Kitchen wegetariańskie, z białym serem i szpinakiem. Każda gospodyni ma swój sposób na idealne ciasto pierogowe. Ja podaję według przepisu mojej babci. I chociaż trzymam się go bardzo dokładnie, jeszcze nigdy nie wyszły takie jak robi babcia… Pamiętam pewne wakacje, które spędzałam u niej i odkryłam jak pyszne pierogi gotuje – robiła je dla mnie codziennie… Przeważnie z mięsem lub z owocami. Pewnego dnia zrobiła oba rodzaje i pomieszały jej się na stolnicy. Potem mieliśmy niespodziankę na talerzu – kilka z mięsem, kilka z wiśniami… Żartom nie było końca! Wracam do tego wspomnienia za każdym razem gdy lepię pierogi we własnym domu…

Pierogi ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Gorąca woda ze szczyptą soli
  • 100g szpinaku (można użyć mrożonego, krojonego)
  • 100g chudego twarogu
  • 1 małe jajko
  • Sól, pieprz, pieprz Cayenne (chili), gałka muszkatołowa
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na stolnicę przesiać 500g mąki.  Do szklanki nalać 200ml wrzącej wody, dodać do niej masło i szczyptę soli – mieszać do rozpuszczenia się masła. W mące zrobić zagłębienie i wlać do niego trochę wody – nożem zarobić. Ponownie zrobić wgłębienie, wlać wodę, zarobić. Czynność powtarzać do wyczerpania wody lub Gdy ciasto będzie już wystarczająco zwarte wyrabiać ręcznie uważając, aby się nie poparzyć. Ilość wody potrzebnej do ciasta zależy od rodzaju użytej mąki. W razie potrzeby dolewać  po odrobinie wrzątek i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Podzielić ciasto na 4 części, przykryć miską. W tym czasie przygotować farsz:   Szpinak świeży umyć i pokroić w paski, wrzucić do garnka i podlać odrobiną wody, gotować aż woda odparuje. Szpinak mrożony gotować w garnku aż odparuje większość wody. Mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Ser biały przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieść widelcem. Do sera dodać szpinak, przyprawy i jajko – dokładnie wymieszać.

Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 2-3mm. Szklanką lub kieliszkiem wycinać okrągłe placuszki lub ciąć nożem na kwadraty. Na środek każdego placuszka układać po łyżce nadzienia, składać na pół i dokładnie zalepiać. Jeżeli brzegi słabo się kleją, można posmarować je delikatnie wodą.

Gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.

Rada dietetyka:

Robiłam te pierogi używając do wykrawania zwykłej szklanki  (bez uszka). Porcja tutaj obliczona to około 7 pierogów z podsmażoną cebulką. Jak wszystkie potrawy mączne są dość kaloryczne, dlatego osobom na diecie proponuję porcję złożoną z 5-6 pierogów i/lub polanie ich np. jogurtem, zamiast cebuli z tłuszczem.

Ponieważ dość długo się je przygotowuje najlepiej zrobić ich trochę więcej, a resztę zamrozić. Jak zrobić to najbezpieczniej, aby nie się nie posklejały? Ja gotuję je o 2 minuty krócej niż pierogi, które zamierzam jeść na świeżo. Wyjmuję z garnka, przelewam zimną wodą, studzę, delikatnie rozklejam i zamrażam. Później można je podgrzać wrzucając zamrożone do wrzącej, osolonej wody i gotując 1-2 minuty od wypłynięcia. Jeżeli  nie opłaca się ich mrozić można po przelaniu ich zimną wodą posmarować każdy z nich odrobiną oleju lub oliwy i przechowywać w lodówce 1-2 dni. Odgrzać je można gotując 2-3 minuty lub odsmażając na patelni teflonowej bez tłuszczu, np. z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku.

Pozdrawiam.

piątek, 07 maja 2010, healthskitchen